Vita e Sana

Cranio-sacraaltherapie / DoRn methode

 Cranio-sacraal

staat voor de verbinding tussen schedel(cranium) en heiligbeen(sacrum).

 Deze structuren zijn de anatomische verbinding tussen hersenen en ruggemerg, ons centraal zenuwstelsel.  Dit alles is omgeven door vliezen, welke vasthechten aan de schedelbotten en het sacrum.

De hersen- en ruggemergvochtcirculatie is de voeding voor het centraal zenuwstelsel.

Beweeglijkheid van deze vliezen is essentieel voor de voeding en de werking van het centrale zenuwstelsel.

Overal in het lichaam is deze subtiele beweeglijkheid voelbaar.

De behandeltechniek bestaat erin om via een licht, niet invasief contact met lichaam en schedel de blokkades op te sporen.

Het lichaamseigen correctiemechanisme wordt daarna gestimuleerd om de balans te herstellen.

Door de aanraking wordt het weefselgeheugen - waar de informatie ivm fysieke, psycho-emotionele of energetische blokkades is opgeslagen – als het ware weer wakker gemaakt.

Blokkades op fysiek, psycho-emotioneel en energetisch niveau kunnen zich dan laten zien, voelen en ervaren.

Communicatie tussen lichaam, geest en ziel wordt vergemakkelijkt.

Een ondersteunende therapie naar zelfrealisatie en onafhankelijkheid. 

Cranio-sacraaltherapie kan een waardevolle bijdrage zijn in de ondersteuning van volgende klachten:

 • -Hoofdpijn, migraine      
 • -Stress
 • -Slapeloosheid                                            
 • -Hals- en rugklachten
 • -Bekkeninstabiliteit  
 • -Kaakgewrichtdysfunctie
 • -Aangezichtspijnen   
 • -Stressgerelateerde spijsverteringsklachten
 • -Darmkrampen     
 • -Obstipatie
 • -Ademhalingsproblemen  
 • -Astma
 • -Rhinitis, sinusitis, otitis 
 • -Chronische vermoeidheid
 • -Lusteloosheid    
 • -Depressie
 • -Fibromyalgie 
 • -Hyperactiviteit                                            
 • -Motoriek en coordinatieproblemen     
 • -Concentratiestoornissen
 • -Autistoforme syndromen   
 • -scoliose
 • -Emotionele en posttraumatische problemen 
 •  Ook voor kinderen is deze therapie heel toegankelijk                                                Upledger institute Belgium 

Dorn methode

Dorn therapie is een zachte holistische behandeling op de wervelkolom en op de gewrichten, die wordt toegepast nadat een beenlengteverschil is geconstateerd, waardoor het bekken uit balans is. Hierdoor kunnen rugklachten, pijn en andere klachten ontstaan. Met behulp van de Dorn methode kunnen vele klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom, worden behandeld.

Je kan baat hebben bij de Dorn methode als je last hebt van de volgende klachten: nek- en schouderklachten, hoge en lage rugklachten, hoofdpijn en migraine, scoliose (S bocht wervelkolom), lumbago, hernia, artrose en reumatische klachten, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, stress, etc.

Het is een manuele en holistische behandeling die het zelfgenezend vermogen in het lichaam activeert. Met de duimen wordt de scheefstand van heupen en wervels voorzichtig gecorrigeerd. Door de zachte manipulatie wordt het bindweefsel losgemaakt waardoor de doorbloeding verbetert. De Dorn methode is vrij van ongewenste bijwerkingen, ongevaarlijk, maar vooral zeer doeltreffend.

Er wordt St. Jansolie gebruikt omwille van de diepe inwerking op de spieren.

Het uitgangspunt van de Dorn therapie is een beenlengteverschil, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Met het beenlengteverschil bedoelen we hier het lengteverschil van de benen, welke veroorzaakt wordt door de ruimte tussen de gewrichtsvlakken van de enkel, knie en vooral het heupgewricht. Een verschil in beenlengte hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben maar kan ook zijn ontstaan door een scheefstand van het bekken. Dit veroorzaakt een spanningsveld in het bekkengebied en de hele wervelkolom. Met de Dorn therapie wordt dit spanningsveld opgeheven.

Door een samenwerking tussen de behandelaar en de cliënt is het mogelijk gewricht– en rugcorrecties uit te voeren. De Dorn methode wordt altijd uitgevoerd in beweging. Tijdens de behandeling raakt de therapeut met de duim en de handpalm lichtjes de wervelkolom aan, terwijl de cliënt beweegt met armen of benen. Door deze beweging worden de spieren misleid en kan er met zachte druk correcties van gewrichten en wervelkolom worden toegepast.

Enkele mogelijke oorzaken van een beenlengteverschil kunnen zijn: een val, zittend beroep, het onderling kruisen van de benen, veel auto rijden.

Een Dorn behandeling wordt altijd gecombineerd met een Breuss massage.

Er mag geen Dorn therapie geven worden bij: kanker, vergevorderde osteoporose, acute migraine, acute ontstekingen (Bechterew), botbreuken, griep, koorts, verlammingen.

Breuss massage

Rudolf Breuss ontwikkelde de manuele tussenwervelschijf massage en stelde zelf vast dat dit zich uitstekend liet combineren na of voor een Dorn behandeling. Hij ging ervan uit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen in het lichaam worden vernieuwd. De tussenwervelschijf is het kraakbeen tussen de wervels die ervoor zorgt dat de zenuwen beschermd worden en ruimte laat tussen de wervels. Wanneer de tussenwervelschijven toch gedegenereerd zijn, kunnen we via de Breuss massage ze terug een stimulans geven om te regeneren.

De massage wordt uitgevoerd met St. Jansolie die een diepe energetische werking heeft op de tussenwervelschijven en de omliggende rugspieren. Er wordt zijdepapier op de rug gelegd om de werking van de olie nog dieper te laten doordringen op de tussenwervelschijven en de omliggende spieren.

De Breuss massage is een holistische massage. Ze heeft een diepe inwerking op de gehele mens. Zowel fysieke, emotionele, energetische en mentale blokkades lossen op. Hierdoor wordt de balans in het lichaam hersteld.

De Breuss massage kan worden toegepast bij osteoporose, ischias, hernia, burnout, extreem gespannen spieren en problemen in het heiligbeengebied.

Bij zwangerschap mag de Dorn therapie en Breuss massage niet worden toegepast.